Inspanningstest, een vergelijk

harttestenEind februari doe ik nog een inspanningstest, maar nu bij het Sport Medisch Adviescentrum in Haarlem.

Waarom nog een keer zou je denken, je hebt toch net een inspanningstest gedaan bij Nico van der Breggen?
Ja, daar zitten alleen geen medische aspecten aan vast. Bij het SMA wordt van alles gemeten; Bloed, suiker, cholesterol, ijzer, zuurstof saturatie, je ogen, gewicht, lengte, ECG en die worden gecombineerd in een advies over hoe en wat je kunt trainen.

Het interessante vind ik om te kijken of de claim van Sportrusten.nl dat het bepalen van je omslagpunt met een mondkapje op nu zoveel anders is dan zonder.

Dat heb ik geweten. Met mondkapje op ligt mijn omslagpunt duidelijk lager. Namelijk op 161 slagen per minuut ipv 184 slagen per minuut. Ook mijn maximale hartslag, die ik zelf heb getest met een maximaal test (200 bij hardlopen), ligt op 195 bij Nico en 186 bij het SMA. Nico komt dus veel dichter bij de echte waarde dan het SMA.inspanningstest vergelijk

Het interessante aan het vergelijken van de testen is dat ik ongeveer het zelfde vermogen heb getrapt (405 Watt), en dat mijn maximale hartslag flink afwijkt. (186 om 195)

Wat is nu waar? Beide een beetje. Tijdens het hardlopen merk ik aan mijn lichaam een verandering in verbranding rond de 180-185 slagen per minuut. Bij het roeien ligt datzelfde gevoel van verandering duidelijk lager, namelijk rond de 170 – 174 slagen per minuut. Dat je maximale hartslag bij verschillende sporten anders is wist ik. Of het normaal is dat je omslagpunt anders is bij verschillende sporten wist ik niet. Bij mij in ieder geval wel.

Glasbergen-doctor visitDe conclusie bij beide testen is overigens gelijk. Er zit veel vermogen en talent in mijn lichaam. Helaas komt dat er nog niet helemaal (of helemaal niet…) uit. Dat geeft wel hoop op de toekomst dat ik mijn plafond qua hart en longen nog niet heb bereikt. Nu maar hopen dat mijn spieren en pezen ook mee kunnen groeien.

 

Kortom, inspanningstesten en sport medische keuringen zijn heel nuttig. Een inspanningstest is echt gericht op effectief kunnen trainen door een nauwkeuriger bepaling van je omslagpunt. Een Sport Medische Keuring gaat fysiek veel verder en zegt iets over je totale gezondheid. Het belangrijkste is dat je daarna tijdens je trainingen vertrouwt op je eigen lichaam.

Over Rowing and Running

Just another rower, runner and photographer, addicted to sports in general and more specific to rowing and running.
Dit bericht werd geplaatst in Testen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Inspanningstest, een vergelijk

 1. Pingback: Zandvoort Circuitrun 2015 | Rowing and Running

 2. Martin zegt:

  Hoi,
  Ik heb je blog gisteren ontdekt, heb meteen al je artikelen gelezen vanaf het begin. Je hebt er een fan bij! Ik vind het mooi om over je hardloopavonturen en progressie te lezen. Het motiveert mij als beginnend loper om de ervaringen van anderen te lezen.

  Als het aan mij ligt: ga zo door! 😀

  Groet,
  Martin

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s