De PWN Egmond Kwart Marathon

150111-017De weersvoorspellingen zijn afschrikwekkend. Windkracht 8 met vlagen 10, korte hevige regenbuien. De dagen voor de wedstrijd krijgen we veel informatie van de organisatie en de sponsoren over hoe we ons moeten voorbereiden op deze weersomstandigheden.
Er hebben zich 3700 mannen en vrouwen ingeschreven voor de kwart marathon, uiteindelijk finishen er ongeveer 2500 mensen.

De ochtend van de wedstrijd slaat de hagel nog tegen de ruiten. Na een vroeg en goed ontbijt in het hotel, en nog een uurtje rusten, kleed ik mij om en kom een uur voor de start bij de speciale ruimte voor de Run-to-the-Start deelnemers in het hotel. Daar is mijn loopmaatje ook!
150111-014Iedereen is wat zenuwachtig, zeker nadat ik wat foto’s van de zee stuur naar ons Run-to-the-Start groepje. Hoge golven met witte schuimkoppen beuken op het strand. Geen pretje als je daarin moet hardlopen.
Samen lopen we naar ons startvak, doen wat rek- en strekoefeningen en gaan vaker naar de WC dan nodig is. Een oudere man wast de ramen van zijn appartement. Vreemd, want met deze storm kun je wel bezig blijven. Blijkt dat hij het doet voor zijn kleinkind, die nog niet boven de 150111-027balustrade uit kan kijken en die natuurlijk wel naar ruim 3000 te koud geklede gekken in met hekken afgezette startvakken wil kijken. Wie wil nou niet aapjes kijken?
Gelukkig is en blijft het droog. Een waterig zonnetje breekt zo af en toe door de wolken.

Uitgestelde start en ander parcours
Ongeveer een kwartier voor de start kondigt de organisatie aan dat de start een half uur wordt uitgesteld. Het strand is bij de opgang te smal om er 3000 man doorheen te loodsen. Na een half uur blijven bewegen, rekken en strekken, huppelen op de plaats en handen wrijvend om jezelf maar warm te houden starten we. Even later staat de eerste verassing klaar; we gaan linksaf naar de duinen, in plaats van rechtsaf naar het strand. We gaan het parcours omgekeerd lopen.
Helaas is de verzorgingspost (origineel op 7km) niet verplaatst en krijgen we dus al na iets meer dan 3km water, thee, AA en bananen aangeboden. Geen dorst, toch maar 3 slokjes drinken. Ach ja, het is maar iets meer dan 10km, dus echt drinken is niet nodig. Je lichaam kan tenslotte ongeveer anderhalf uur duursporten zonder uit te drogen (mits je gewoonlijk genoeg vocht per dag drinkt).

Heuvels, heuvels en nog eens heuvels
De eerste 7 kilometer lopen mijn maatje en ik zij aan zij door de duinen. Ik loop 150111-032erg makkelijk, het gaat lekker, mijn maatje heeft het helaas zichtbaar zwaar. De route gaat eerst door de duinen en, denken we op dat moment, de laatste paar kilometers over het strand. Heel veel wind (en bijna altijd tegen), rennen de ongeveer 3000 deelnemers achter elkaar aan. Een groot lint aan fel gekleurde hardlopers heuvel op en heuvel af.

Na ongeveer 6 km zou dat strand wel een keer in zicht komen. Misschien na de volgende heuvel? Maar bovenop de heuvel aangekomen zie je de volgende heuvel alweer. Na 8 km nog geen strand. Dat is toch zeker 2km nog over het strand? Ja, maar we zijn al bijna terug in Egmond?! Het begint ons te dagen dat het strand uit het parcours is geschrapt. Alleen maar duinen, heuvel op, heuvel af, en weer een heuvel op… Prachtige natuur!

150111-034De laatste 3,5 kilometer ga ik wat harder lopen. Het gaat lekker. Techniek voelt ook goed. Na een uur en 14 minuten passeer ik de finishlijn! Mijn maatje komt 3 minuten later over de streep! Trots op ons allebei dat we onze eerste kwart marathon wedstrijd hebben uitgelopen! En dat onder deze weersomstandigheden. Applaus voor onszelf!150111-028

De dag na de wedstrijd
De volgende dag vis ik nog een verdwaald zandkorreltje uit mijn oog. Mijn gezicht is gratis gescrubd tijdens de wedstrijd. Wat een heerlijk gevoel. Ondanks de sportmassage die ik na de wedstrijd heb gekregen (met dank aan de sponsoren en organisatie!) ontstaat er een lichte stijfheid in mijn spieren. Vooral mijn bovenbenen. Zoveel heuvels ben ik tijdens mijn trainingen ook niet tegengekomen. Mijn eerder geblesseerde kuitspier heeft zich uitstekend gehouden.

Al met al was het een zeer leuke loop, die ik volgend jaar zeker weer ga doen. Maar nu eerst op naar de 10km van de Groet uit SchoorlRun!150111-084

Over Rowing and Running

Just another rower, runner and photographer, addicted to sports in general and more specific to rowing and running.
Dit bericht werd geplaatst in Egmond, Hardlopen, Wedstrijd en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op De PWN Egmond Kwart Marathon

  1. Pingback: Moment van de waarheid: 10 kilometer in 58 minuten… | Rowing and Running

  2. Pingback: Grrr… Voetblessure! | Rowing and Running

  3. Pingback: Dag 5, Hertjes kijken | Rowing and Running

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s