Mijn eerste (verlengde) hardloopjaar

Aan het einde van het jaar is het de gewoonte om terug te kijken naar het afgelopen jaar. WordPress, Strava, Facebook, ze slaan je om de oren met “Je momenten uit het jaar 2015!”. Ik kijk altijd liever naar de toekomst, maar soms is het goed om stil te staan bij wat je nu hebt bereikt in het afgelopen jaar, om realistische doelen voor het volgende jaar te kunnen stellen.

Natuurlijk doe je dat toch alleen als er een reden is om je goed te voelen over jezelf denk ik dan, en die reden heb ik in ruime mate, dus waarom niet. Een beetje hardloopmotivatie kan nooit kwaad!

Ik wil iets verder terugkijken, een soort van verlengd hardloopjaar, namelijk vanaf het moment dat het hardloopvirus me te pakken kreeg in 2014, tijdens de Halve van Haarlem op 28 september 2014, waar ik de 5 kilometer liep.

Op deze memorabele dag passeer ik in 32 minuten en 4 seconden compleet uitgeput de finishlijn. Een jaar later, op 27 september 2015 loo ik wederom de 5 kilometer tijdens de Halve van Haarlem, nu in een tijd van 24 minuten en 10 seconden, een verbetering van bijna 8 minuten. Ook moe, maar weer snel hersteld.

Eerst mogelijke interessante, maar toch zinloze statistische informatie over 28-09-2014 tot en met 31-12-2015.

2014-15 Running infographic.jpg

Gemiddelden en totalen zijn leuk, maar vooral de progressie in tempo, afstanden en aantal trainingen per week zijn voor mij inspirerend. Waar ik in 2014 niet meer dan 2 trainingen per week in 8, max 9 km/h kan lopen, zonder last te krijgen van achillespezen, kuiten of hamstrings, kan ik nu redelijk gemakkelijk 4 trainingen per week afwerken, met intensieve trainingen tot ruim 13, 14 km/h.

In oktober 2014 begin ik met Run to the Start Egmond bij KAV Holland. Daar ben ik blijven hangen en loop nu 2 keer per week met de groep. Mijn techniek is daardoor van 140 zware hiellanding passen per minuut omgezet in een lichte tred op de midden- / voorvoet met 175-180 passen per minuut. Ik gebruik bewuster mijn arminzet, loop rechtop (zo goed als…), en ben me bewust dat techniek iets is waar je continu aandacht voor moet hebben.

Niet alleen de loop- en techniektrainingen dragen bij, ik heb ook 8 kilo minder mee te dragen. Dat was geen doel, maar wel een leuk bijverschijnsel. En dat mindere gewicht scheelt dus behoorlijk. Ook in slijtage van materiaal (en waarschijnlijk ook van mijn heupen, knieën en enkels). Mijn eerste schoenen gingen niet meer dan 500km mee, mijn laatste paar heeft er al 700km op zitten, en kan nog wel even mee op de baan en in de duinen. Voor de weg heb ik 50 kilometer geleden alvast nieuwe gekocht.

2014-2015 was mijn eerste echte hardloopjaar. Erg trots ben ik op mijn behaalde resultaten in wedstrijden en de progressie die ik maak in tempo en afstand. De laatste drie maanden van 2015 train ik voor mijn allereerste halve marathon in Egmond. Dat is dan ook gelijk mijn eerste doel: Een halve marathon uitlopen en een mooi PR neerzetten!

Over Rowing and Running

Just another rower, runner and photographer, addicted to sports in general and more specific to rowing and running.
Dit bericht werd geplaatst in Haarlem, Hardlopen, Trainen, Vogelskijken en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Mijn eerste (verlengde) hardloopjaar

  1. JustRunNL zegt:

    Mooi en succes in Egmond zondag!!

    Like

  2. Pingback: Plannen voor 2016 | Rowing and Running

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s